Izvješće 13. Obrtničkog sajma „Tradicija, gastronomija, turizam“

Udruženje obrtnika Ivanić Grad i ove je godine u suradnji s gradom Ivanić Gradom i Turističkom zajednicom Grada, već trinaesti puta za redom organiziralo Obrtnički sajam „Tradicija, gastronomija, turizam“. Obrtnički sajam je održan u subotu 03.liplja 2017. godine u centralnom dijelu grada Ivanić Grada, na Trgu Vladimira Nazora. To je manifestacija izložbeno prodajnog karaktera na kojoj je svoje proizvode i usluge predstavilo četrdesetak izlagača. Ove godine poseban je naglasak na povijesnu važnost otoka Ivanića obilježila izložba u Muzeju Ivanić Grada gdje su predstavljeni zanimljivi tradicijski predmeti i vrijedni zapisi iz Cehovske škrinje.

 

Sajam je otvorio Gradonačelnik grada Ivanić Javor Bojan Leš, a prilikom obraćanja prisutnima istaknuo je pozitivnu suradnju Grada, Turističke zajednice i Udruženja obrtnika Ivanić Grad, ispred Obrtničke komore Zagreb, obratio Predsjednik Mirza Šabić koji naglašava kako je „sajmovanje“ pozitivan put za prezentaciju onoga što obrtnici rade.

 

Sajamsku manifestaciju upotpunio je bogat program, promocija udruga, izložba obrtništva, karneval te niz ostalih prigodnih događanja.

 

O izložbi:

 

Prigodna izložba koju je Muzej Ivanić-Grada pripremio u suradnji  s Udruženjem obrtnika Ivanić-Grada te udrugom građana Prijatelji baštine-Amici hereditatis Ivanić-Grad, rezultat je dobre suradnje ljubitelja i profesionalaca, volontera i stručnih suradnika koje sve povezuje upravo ljubav prema zajedničkoj baštini Ivanić-Grada i želja da se ona stručno obradi, očuva i dostojno  prezentira  kao poučna priča za sadašnjost i budućnost. Jer vrlo je vjerojatno da bi se povijest Ivanić-Grada, bez starih majstora obrtnika koji su održavali život u vojnoj utvrdi Ivanić u vrijeme obrane hrvatskih zemalja i cijele kršćanske Europe od osmanlijskih osvajanja, pisala na neki potpuno drukčiji način.

Ivanić-Grad kao važno trgovište i obrtničko središte izraslo na širem prostoru, u doba Vojne granice  strateški značajne i nikad pokorene utvrde Ivanić,  dobio je prava grada odlukom cara Franje Josipa 8. lipnja godine 1871.

Arhivski podaci koji govore o starom Ivaniću navode da su bili ovdašnji obrtnici organizirani u četiri cehovska udruženja. Nažalost, zbog uništenja gradskog arhiva i bogate dokumentacije u vrijeme neposredno nakon II. Svjetskog rata, bit će potrebno još puno istraživanja da bi se starija povijest Ivanić-Grada mogla što vjernije rekonstruirati i dokumentirati za potrebe novoosnovanog Muzeja Ivanić-Grada i njegovih korisnika.

Srećom, na jednom potkrovlju drvene kuće u povijesnoj jezgri Ivanić-Grada otkrivena je cehovska škrinja obrtnika sela Poljana, danas integriranog u urbanoj cjelini Ivanić-Grada. I upravo sadržaj ove škrinje, izrađene godine 1827. za pohranu jedne od važnih listina – privilegija cara Franje I. koje je Ceh Polyana primio 26. travnja 1826., iznimno je važan za buduća istraživanja obrtničke prošlosti Ivanić-Grada, a ujedno je dan obilježavanja Udruženja obrtnika Ivanić Grada kao spomen na značajnu prošlost. Zapisi u digitalnom obliku nalaze se na: www.tzig.hr/cehovska_skrinja

 

Svi važni dokumenti nekog ceha pohranjivali su se u cehovskoj škrinji, dobro čuvanom spremniku, vrlo lijepe i kvalitetne izrade, koja se često zaključavala s više ključanica. Ključeve su čuvali ugledni članovi ceha, a sama se škrinja uvijek otvarala uz nazočnost više članova od kojih je svatko donio svoj ključ da bi uopće mogli otključati škrinju. Njihova istovremena nazočnost prilikom otvaranja škrinje jamčila je pravovaljanost svih postupaka vezanih uz otvaranje škrinje i korištenje u njoj pohranjenih dokumenata. Prema zapisima Đure Stjepana Deželića u Ivaniću su nekad postojala 4 ceha, a u svakom su bili udruženi obrtnici različitih zanata.

U škrinji su pohranjeni dokumenti iz razdoblja od 18. stoljeća do razdoblja II. Svjetskog rata, od carskih povelja, propisa i privilegija do popisa članova, uplata i isplata, zapisnika, svjedodžbi i uvjerenja te pisama i sitnih zabilješki, što sve predstavlja bogatu građu za detaljnije istraživanje povijesti grada.