Izvješće sa 12. obrtničkog sajma

Obrtnički sajam u Ivanić Gradu, već je tradicionalna i jedna od centralnih manifestacija koja se održava svake godine u prilog obilježavanja lipanjskih dana Grada Ivanić Grada. Smisao i prioritetni cilj sajma su očuvanje i promidžba tradicijskih i umjetničkih obrta, predstavljanje gastronomske ponude kraja kao i popularizacija seoskog turizma kao odabranog pravca razvoja kontinentalnog turizma našeg okruženja.

Grad Ivanić Grad i njegovo okruženje koje čine općine Kloštar Ivanić i Križ nose povijesno obilježje zanatskog trgovačkog središta o čemu svjedoče i danas sačuvani zapisi i predmeti iz druge polovice osamnaestog i početka devetnaestog stoljeća o čemu svjedoči brojna dokumentacija i autentični predmeti koji su izloženi u novoosnovanom muzeju Ivanić grada .

Udruženje obrtnika Ivanić Grad i ove je godine pod pokroviteljstvom Grada  u suradnji sa Turističkom zajednicom Ivanić  Grada, organiziralo 12. Obrtnički sajam „Tradicija, gastronomija, turizam“, koji je održan u subotu 04.lipnja 2016.godine na otvorenom prostoru centralnog dijela grada Ivanić Grada.  Manifestacija izložbeno prodajnog karaktera na kojoj je svoje proizvode i usluge predstavilo pedesetak izlagača, a ove godine po prvi puta  postavljena je izložba “Tradicija u obrtništvu “u Maloj Sali Pučkog otvorenog učilišta, na kojoj su bili predstavljeni proizvodi i predmeti obrtnika koji povezuju bogatu prošlost a danas njeguju tradiciju i umjetnost u stvaranju proizvoda za svakodnevnu upotrebu.

Sajam je otvorio Zamjenik Gradonačelnika grada Ivanić Grada Željko Posilović, a prilikom obraćanja prisutnima istaknuo višegodišnju pozitivnu suradnju Grada, Turističke zajednice i Udruženja obrtnika Ivanić Grad. Svojim dolaskom nas je počastio Predsjednik  Obrtničke komore Zagreb , gospodin Mirza Šabić  i uz pozdravne riječi naglasio značaj obrtništva i zajedničke suradnje.

Cjelodnevnu manifestaciju upotpunio je bogat kulturno umjetnički program , revija “Prošlost u sadašnjosti” koja je nastala na suradnji sa srednjom školom “Ivan Švear” u kojoj su učenice -naučnice frizerske struke pokazale svoje umijeće, izložba obrtništva, promocija udruga, smotra folklora, karneval te niz ostalih prigodnih događanja.